dinsdag 26 juni 2012

Opvoed perikelen


Een huis vol kraambezoek, gezellig! Aan beschuiten en muisjes geen gebrek. Ook niet op ons net gezogen kleed en tussen alle kieren van de bank. Goed voorbereid zou je denken. Iemand wat te drinken? ‘Ja doe mij maar iets fris, een sapje of zo…’ Uhm ja, een sapje ofzo…. We hebben water, koffie en thee. En roosvice. Voor de kleintjes. Sapje dus… Nooit aangedacht. Drinken we hier dus niet. Oh, en roosvice… hebben we dat eigenlijk nog wel? Gaat ook hard de laatste tijd. Eén glaasje per dag was ooit de afspraak voor onze prinses. De rest mocht ze aanvullen met thee of water en voor de ochtend en de avond een fles melk. Beker tegenwoordig. Leuk bedacht wel, heel verantwoord ook. Maar zoals wel vaker bij goed bedachte ideeën kwam de klad erin.
Zo nu en dan een extra glaasje limo bij de oppas. Bij oma ook zo af en toe, en ach wat maakt het eigenlijk uit… thuis zo nu en dan dus ook. Tja en zo gebeurde het zomaar helemaal vanzelf dat mijn prinses alleen nog maar sap en melk haar lijfje binnen goot. En zo af en toe ernaast, in haar romper of gewoon over de tafel. Niet zo heel verantwoord dus meer.
De dame ging ineens ook wat minder eten. Niks meer zeg maar zo nu en dan. Gewoon met een lege maag naar bed zo af en toe. Peuteren gooide wij het op.
Maar we lezen nog wel eens wat. En zo kwam ik weer eens een artikel tegen. Over peuters en eten enzo. En dat zette me aan het denken.
Dus we scherpen onze regeltjes maar weer eens aan. Netjes één glaasje sap per dag en de rest dus weer verantwoord. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Want er zit bij mijn prinses ook een kop op zoals u weet. Het was sap wat ze wou en niks anders. Sap met een rietje. Moeilijk, moeilijk….
Maar toen kwam het idee… Mevrouw mag nu zelf kiezen. Kiezen uit een enorme doos met fel gekleurde thee zakjes. En wat blijkt… dat is een succes. Kiezen is het ineens helemaal. Thee wil ze dus nu, en kiezen…
Het zal toeval zijn. Ze at zowaar ineens 3! boterhammen tussen de middag. En ook haar avondmaaltijd bleef niet onaangeroerd… Chapeau!

9 opmerkingen:

 1. hahaha ik moet zo lachen bij de uitspraak dat het sap over de kleren gaat enzo. pff hier ook altijd wel. en ze haat knoeien dus ze wilt altijd meteen droge kleren aan. Helaas drinkt hayley geen thee :( eerst wel, nu weer niet. Zo gaat dat he haha. Wel goed hoor opeens 3 boterhammen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uhm, wel een nadenkertje ja. Er sluipt hier ook steeds meer limo tussendoor. Gelukkig drinken ze ook wel water. Sap hebben we ook nooit, het bezoek drinkt maar gewoon roosvicee :-) Maar wel of niet goed eten ligt hier ook vaak aan de bui en/of vermoeidheid. Merk jij dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja absoluut... als ze moe is wil ze niks meer en al helemaal geen eten ;-) Hoort er vast allemaal bij. Wij hebben kauwgmballen en marsmellow thee van de ah. Is kruidenthee, vor ons niet te drinken maar zij vindt het lekker ;-)

   Verwijderen
 3. Haha, kleine eigenwijs die meid van jullie! Slim opgelost door haar te laten kiezen en fijn dat ze weer goed aan het eten is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. artikel op internet gelezen? ben benieuwd? ik vind het ook lastig, nu de basisschool er is zijn er minder snackmomenten en op school is fruit verplicht maar vriendjes die komen spelen is ook lastig, kindjes die verontwaardigd zijn dat ze uit school als ze komen spelen te weinig krijgen of te saai snoep/koek.je wil ook niet dat tim daar op aan gekeken wordt, echt zoeken dus.
  Het is ons wel héél lang gelukt om als er chips op tafel komen voor de jongens kinderchips neer te zetten (cornflakes) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier heb ik er nog nooit (!) water in gekregen. Zoon drinkt nu (9) heel af en toe thee. Verder altijd melk, siroop ( lekker verdund! ) of wat voor sap dan ook. Soms sisi of yoki of wiki ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja, en ze bungelen leuk tehen de onderkant van de grafiek lengte/gewicht aan dus op dat gebied geen probleem....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een slimme zet! Dus ik moet ook aan de gekleurde thee? Met alle liefde

  BeantwoordenVerwijderen